Messer BH Gas otvorio fabriku tečnog CO2

Bez autora
Apr 22 2012

Generalni direktor Messer BH Gasa Valentin Ilievski, menadžer Messera za jugoistočnu Evropu Ernst Bode, premijer Federacije BiH Nermin Nikšić, ministar rudarstva, industrije i energetike u vladi RS Željko Kovačević i načelnik Opštine Petrovo Zoran Blagojević u petak su presjecanjem vrpce na svečan način pustili u rad novu fabriku za proizvodnju tečnog CO2 čiji će kapacitet proizvodnje na godišnjem nivou će biti 7.200 tona. Ovo je još jedna u nizu investicija, čime se samo potvrđuje da je Messer po ulaganjima u razvoj Bosne i Hercegovine među vodećim kompanijama. Od 1997. godine do sada Messer je u BiH investirao više od 40 miliona eura i ima uposlenih 100 radnika. Ova investicija je jako značajna, jer, osim što privredno i poslovno povezuje dva entiteta, uposliće nove radnike te je prva u BiH koja će isporučivati tečni plin. Do sada se ovaj plin uvozio.

Messer BH Gas otvorio fabriku tečnog CO2Generalni direktor Messer BH Gasa Valentin Ilievski, menadžer Messera za jugoistočnu Evropu Ernst Bode, premijer Federacije BiH Nermin Nikšić, ministar rudarstva, industrije i energetike u vladi RS Željko Kovačević i načelnik Opštine Petrovo Zoran Blagojević u petak su presjecanjem vrpce na svečan način pustili u rad novu fabriku za proizvodnju tečnog CO2 čiji će kapacitet proizvodnje na godišnjem nivou će biti 7.200 tona.

„Ovo je još jedna u nizu investicija, čime samo potvrđujemo da smo po ulaganjima u razvoj Bosne i Hercegovine među vodećim kompanijama. Od 1997. godine do sada Messer  je u BiH investirao više od 40 miliona eura i ima uposlenih 100 radnika", istakao je generalni direktor Messer BH Gasa Valentin Ilijevski. On je rekao da je ova investicija jako značajna, jer, osim što privredno i poslovno povezuje dva entiteta, uposliće nove radnike te je prva u BiH koja će isporučivati tečni plin. Do sada se ovaj plin uvozio, kazao je Ilievski.

Premijer Federacije BiH Nermin Nikšić je pohvalio Opštinu Petrovo, ali i  ministarstvo rudarstva, industrije i energetike, jer su prepoznali vrijednost ove investicije i brzo rješavali upotrebne, građevinske i okolišne dozvole. U fabriku je uloženo milion eura.

Nakon posjete Sočkovcu, premijer FBiH Nermin Nikšić je posjetio Jelah i ovdašnju tvornicu konditorskih proizvoda.

Razgovoru sa rukovodstvom AS grupacije, vlasnikom i direktorom Suljom Hrvićem i direktorom Visočkog Vispaka Rusmirom Hrvićem,  prisustvovali su pomoćnik načelnika Tešnja Fuada Šišića za privredu Hamzalija Hojkurić i poslanik u federalnom Parlamentu Senad Subašić.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik